6.2.4 Arkistotilat

Kohteesta Arkistowiki
Versio hetkellä 14. kesäkuuta 2013 kello 12.17 – tehnyt Kare (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio: KAO-wikin siirtäminen)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arkistolain 12 §:n mukaan asiakirjoja on säilytettävä siten, että ne ovat turvassa tuhoutumiselta, vahingoittumiselta ja asiattomalta käytöltä.

Pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja on säilytettävä sellaisissa arkistotiloissa kuin arkistolaitos erikseen määrää.

Arkistotila on tarkoitettu ainoastaan pysyvästi ja pitkään säilytettäville asiakirjoille. Väestönsuojaa ei pidä käyttää arkistotilana, koska se tulee olla otettavissa varsinaiseen käyttöönsä pikaisella aikataululla.

Arkistotiloja rakennettaessa tai korjattaessa on otettava huomioon arkistolain perusteella annettava arkistolaitoksen määräys arkistotiloista. Määräys koskee lähi- ja päätearkistotiloja, joissa säilytetään pysyvästi säilytettävää arkistoaineistoa. Määräystä suositellaan sovellettavaksi myös määräajan säilytettävän aineiston säilytystiloihin. Arkistotiloja suunniteltaessa otetaan huomioon aineistoon ja käyttöön liittyvät asiat.

Kunnan keskusarkisto on perinteisesti sijainnut omissa tiloissa. Keskusarkistotoiminnot voidaan järjestää myös usean kunnan yhteistyönä tai ostamalla toiminnot ulkopuoliselta palveluntarjoajalta.


Arkistolaki 831/1994