Digitoidun aineiston käyttö

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun

EK-Valpon arkistosta on digitoitu suosituinta ja helpoimmin käsiteltävää aineistoa eli henkilökortit ja henkilömapit. Aineistoja koskee näyttörajoitus, joten niitä voi tällä hetkellä tutkia ainoastaan arkistolaitoksen tutkijasalien asiakaspäätteillä. Tietyn henkilön etsiminen on parasta aloittaa henkilömapeista. Jos henkilöstä ei löydy mappia, kannattaa kokeilla henkilökortteja.


Henkilömapit

Henkilömappien tutkiminen onnistuu helpoimmin käyttämällä digitaaliarkiston alempaa hakukenttää. Henkilömappeja voi hakea joko nimellä tai aktinumerolla.

Aktinumeroa käytettäessä täytyy numero ensin etsiä Rauhankadun toimipisteessä säilytettävästä henkilömappihakemistosta. Henkilömappeja on viisi sarjaa ja niiden hakemisto jakaantuu kolmeen osaan: aakkoshakemistoon, entisen nimen mukaiseen hakemistoon ja EK-Valpon henkilökunnan aakkoselliseen hakemistoon.


Henkilökortit

Helpoin tapa tutustua henkilökortteihin on niiden etsiminen suoraan digitaaliarkistosta. Digitaaliarkiston etusivun oikeasta alalaidasta pääsee hakupalveluun. Vapaasana-hakukenttään kirjoitetaan ”valtiollinen poliisi”. Tämän jälkeen valitaan Valtiollisen poliisin henkilökorttiarkisto ja Pääosasto.

Digitointihankkeen ollessa käynnissä, digitaaliarkiston järjestely on puutteellinen ja tällä hetkellä henkilökorttien säilytysyksiköt on merkitty numeroin. Tiettyä henkilöä etsiessä onkin syytä pyytää Rauhankadun toimipisteen päivystäjiltä luettelo, josta näkyy henkilökorttien aakkosellinen jako arkistoyksiköittäin. Tämä helpottaa oikean arkistoyksikön löytämistä digitaaliarkistosta.

Henkilökortit löytyvät myös VAKKA-arkistotietokannan kautta. Tarkennettuun hakuun kirjoitetaan ”valtiollinen poliisi”, jonka jälkeen valitaan Valtiollinen poliisi, sen jälkeen Valtiollisen poliisin henkilökorttiarkisto, Sarjat ja Pääosasto. Sivulle avautuu lista arkistoyksiköistä (esim. L:3.1 Henkilökortit), jotka avaamalla selviää kunkin yksikön aakkosellinen järjestys. Kortteja pääsee tutkimaan linkin Aineisto on talletettu digitaaliarkistoon kautta.

Mitä jos etsimääni henkilöä ei löydy?

EK-Valpon arkistoaineiston digitointi on parasta aikaa käynnissä. Jos etsimääsi henkilömappia ei löydy digitaaliarkistosta, kannattaa tarkistaa digitoinnin eteneminen täältä.


Palaa Etsivän keskuspoliisin pääsivullePaluu Portin etusivulle