EK-Valpon paikallisosastot

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuoden 1919 heinäkuussa perustettu Etsivä keskuspoliisi (myöh. Valpo) organisoitiin pääosastoksi Helsinkiin ja alaosastoiksi eri puolille Suomea. Näitä eri puolilla Suomea sijainneita yksiköitä on nimitetty virallisissa yhteyksissä yleensä ”osastoiksi” tai paikallisosastoiksi”. Myös nimitystä ”alaosasto” on käytetty.

Paikallisosastot olivat Hanko, Joensuu, Kajaani, Kotka, Kuopio/Savonlinna, Maarianhamina, Oulu, Riihimäki, Rovaniemi, Sortavala, Tampere, Terijoki, Tornio, Turku, Vaasa ja Viipuri. Osastot toimivat eripituisia jaksoja. Viraston perustamisvaiheessa osastoja oli 15 ja lakkauttamisen aikaan 8. Paikallisosastojen lukumäärän, sijoituspaikat ja virka-alueet määräsi sisäministeriö.

Paikallisosastot toimivat kukin omana arkistonmuodostajana. Arkistojen laajuus vaihtelee, eikä kaikilta osastoilta löydy asiakirjoja omina kokonaisuuksina. Alaosastojen arkistoissa on muun muassa pöytäkirjoja, kirjeitä, kertomuksia sekä muistiinpanoja. Arkistoista on omat luettelonsa (553: 1-3 ja 4-15), jotka on järjestetty samaan tapaan kuin pääosaston. Joidenkin alaosastojen kansiot löytyvät toisen osaston kansion sisältä. Paljon aineistoa on säilynyt Kuopion ja Terijoen paikallisosastoista. Joiltakin osastoilta löytyy lisäksi itsenäinen henkilömappisarja.

Alaosastojen arkiston sisältöön voi tutustua VAKKA-arkistotietokannan avulla. Syvällisempää tarkastelua varten kannattaa suunnata Kansallisarkiston Rauhankadun toimipisteen luettelohuoneeseen ja luetteloiden 553: 1-3 ja 4-15 pariin.


Palaa Etsivän keskuspoliisin pääsivulle

Paluu Portin etusivulle