Kartat

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 27. marraskuuta 2018 kello 15.30 – tehnyt Ksa (keskustelu | muokkaukset) (Muutti suojaustasoa sivulla "Kartat" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Maanmittaushallituksen uudistusarkisto

Maanmittaushallituksen verollepanokartat

Pitäjänkartasto

Senaatin kartastot

Suomen Maantieteellinen Seura

Väinö Auerin arkisto

Yleiskartat (kokoelma) 


Kartat

Arkistolaitoksen säilyttämä kartta-aineisto on laaja ja monipuolinen. Karttoja on koko Suomen alueelta, mm. maanmittaustoimituksista piirretyt uudistuskartat, mutta myös Ruotsista ja ennen Suomeen kuuluneilta Venäjän alueilta. Kartat soveltuvat tutkimuksen apuvälineiksi, mutta niiden avulla ei voi esimerkiksi todistaa maanmittaustoimitusten lainvoimaisuutta. Karttoja voi etsiä monella menetelmällä, mm. luetteloista arkistolaitoksen tutkijasaleissa ja arkistolaitoksen sähköisten järjestelmien avulla. Suurta osaa kartoista pääsee tutkimaan internetin välityksellä digitaalisina, joitakin vain arkistolaitoksen tutkijasaleissa.


Viranomaisten karttoja – ja yksityisten

Toiset kartoista muodostavat oman kokoelmansa ja osa sisältyy johonkin arkistoon. Laajat karttakokoelmat ja kartoitusaineistokokonaisuudet ovat useimmiten jonkin viranomaisen toiminnan tuloksena syntyneitä, kuten maanmittaushallituksen ja -laitoksen kartta-arkistot tai metsähallituksen hoitoalueiden arkistojen kartat. Viranomaisarkistojen kartta-aineistojen lisäksi erittäin paljon hyvin erilaisia karttoja sisältyy yksityisarkistoihin, joita ovat mm. yksityisten ihmisten, yhdistysten, liikeyritysten tai talojen arkistot. Nämä kartat liittyvät usein yksityisen toimijan työhön tai harrastukseen, kuten kartat jonkin tilan maista tai karttaharrastajan kokoelma. Vanhimmat yksityisarkistojen kartta-aineistot ovat 1600-luvulta.

Yleisiä ja yksityiskohtaisia

Useimmat suuret viranomaisten karttakokoelmat ovat syntyneet 1700-luvun ja 1900-luvun alun välisenä aikana. Joitakin on alettu tehdä jo 1600-luvulla, kuten maanmittaustoimituksista piirrettyjä uudistuskarttoja, ja niitä on korjailtu ja täydennetty aina 1960-luvulle asti. Kartoista suurin osa on Suomen alueelta, mutta myös Ruotsista ja Venäjältä alueilta, jotka kuuluivat Suomeen ennen toista maailmansotaa. Kartat kuvaavat joko yksityiskohtaisesti esim. jonkin pitäjän kiinteistöjaotusta ja maankäyttöä, kuten tiluksia ja teitä, tai laajempia, esim. läänien tai maakuntien alueita. Hyviä esimerkkejä erityyppisistä laajoista viranomaisten kartta-aineistoista ovat Viipurin läänin ja itäisen Suomen tilojen tuotantokykyä kuvaavat verollepanokartat ja Venäläiset topografiset kartat Etelä-Suomen alueesta.

Tutkia voi digitaalisesti, mikrofilmiltä tai alkuperäisinä

Monia viranomaisten laajoja karttakokoelmia voi tutkia digitaalisessa muodossa ja mikrofilmiltä. Joihinkin voi tutustua vain Kansallisarkiston tutkijasalissa. Maakunta-arkistoissa säilytettäviin kartta-aineistoihin voi tutustua useimmiten alkuperäisinä tutkijasaleissa.


Apuna kartta- ja historiantutkimuksessa

Arkistolaitoksen säilyttämiä karttoja voi käyttää apuna perinteisessä karttatutkimuksessa tai esim. paikallis-, talous-, asutus- ja kulttuurihistorian sekä sukututkimuksessa. Kaikki arkistolaitoksessa säilytettävät maanmittaustoimitusten kartat ovat jäljennöksiä, joista ei voi selvittää toimitusten lainvoimaisuutta. Sitä haluttaessa on otettava yhteyttä maanmittaustoimistoihin.

Etsiä voi monella tavalla

Karttoja voi tutkia sähköisessä muodossa arkistolaitoksen digitaaliarkistossa ja alkuperäisinä tutkijasaleissa. Niitä voi etsiä sähköisen tilausjärjestelmän Astian ja Karttahaun avulla. Tilausjärjestelmät opastavat erilaisiin hakutapoihin.

Mistä löydän vanhat suunnistuskartat?

Suomen Urheiluarkistossa on tutkittavissa Suomen Suunnistusliitolle raportoidut suunnistuskartat. Karttoja on eri vuosikymmeniltä tuhansia. Niiden digitointia ei ole vielä aloitettu. Hyvän tuntuman suunnistuskarttojen muuttumiseen tarjoaa Jukolan viestin kartta-arkisto, joka löytyy verkosta.

Karttoja internetissä

Jan Strangin karttatieto

Heikki Rantatupa Historialliset kartat

Karttapaikka

Paikkatietoikkuna


Siirry Astia-verkkopalveluun

Siirry Aarre-arkistorekisteriin

Siirry Digitaaliarkistoon

Siirry karttahakuun


Paluu Portin etusivulle