Ero sivun ”Liikunta” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Urheiluseurat)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Liikunta" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 27. marraskuuta 2018 kello 15.43

Liikunta ja urheilu

Urheilulla ja liikunnalla on ollut huomionarvoinen osa suomalaisten elämässä niin itse tehtynä, koettuna kuin tiedotusvälineiden kautta seurattuna. Suomalaisia urheiluseuroja on ja on ollut yli 10 000 ja ne ovat sijoittuneet maantieteellisesti kattavasti pikkukylistä kaupunkeihin. Urheilua ovat ohjailleet niin valtio, kunnat kuin yksityiset ihmiset omalla toiminnallaan. Kunnilla on merkittävä rooli liikuntapaikkojen tarjoamisessa ja liikuntapalvelujen järjestämisessä. Liikuntaa on ohjailtu myös muun muassa lääninhallituksissa ja opetusministeriössä. Liikunnan ja urheilun viranomaispuoli on tallentunut pääasiassa viranomaisarkistoihin ja sitä kautta kuntien arkistoihin, maakunta-arkistoihin ja Kansallisarkistoon. Järjestö- ja yhdistystoiminnan kautta syntynyt asiakirja-aineisto on päätynyt suurelta osin Suomen Urheiluarkistoon.

Mistä löydän liikunnan ja urheilun historian lähteitä?

Liikunnan ja urheilun menneisyyttä voi tutkia laajasti Suomen Urheiluarkistossa, jonka tehtävänä on tallentaa ja tuoda saataville suomalaisen liikuntakulttuurin historia. Urheiluarkistossa on noin 1,6 hyllykilometriä asiakirjoja noin 3000 arkistonmuodostajalta, joihin kuuluvat urheilujärjestöt, -yhdistykset sekä monet urheilussa merkittävästi vaikuttaneet henkilöt. Arkiston kokoelmat kasvavat tasaisesti liikuntakulttuurin eri osa-alueilta. Arkiston tietokanta on vapaasti käytettävissä.

Urheilujärjestöjen arkistoja säilytetään kaikissa arkistolaitoksen yksiköissä. Järjestöjen sekä liikuntaa ohjailleiden viranomaisten arkistoja voi etsiä Astia-palvelun kautta.


Keskusjärjestöt, lajiliitot ja muut järjestöt

Suomalainen urheilu ja liikunta järjestäytyi 1800-luvun loppupuolelta alkaen monien muiden maiden tapaan lajiliittojen ja kattojärjestöjen alle. Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto sekä Työväen Urheiluliitto olivat käytännössä 1900-luvun ajan suurimmat keskusjärjestöt. Suomenruotsalaisten keskusjärjestö Finlands Svenska Central Idrottsförbund on myös tehnyt oman osansa liikunnan hyväksi.

Yli satavuotias Suomen Palloliitto on yksi suurimmista ja vanhimmista lajiliitoista. Lajiliittoja on Suomessa kaikkiaan satoja ja lähes kaikista lajeista on Urheiluarkistossa asiakirja-aineistoa.

Muita järjestöjä ovat esimerkiksi kuntourheiluun keskittyneet Suomen Latu ja Kuntourheiluliitto. Huippu-urheilun näkyvänä toimijana voi mainita Suomen Olympiakomitean.

Urheiluseurat

Urheiluseurojen arkistot ovat varsin kirjavia. Monen seuran asiakirjoja on päätynyt Urheiluarkistoon, mutta osa seuroista on tallettanut asiakirjansa maakunta-arkistoihin tai Kansallisarkistoon. Urheiluarkiston seura-arkistoja pääsee tutkimaan Urheiluarkiston tutkijasalissa ja etukäteen aineistoa voi kartoittaa Urheiluarkiston tietokannasta. Eri arkistoissa säilytettävien järjestöjen arkistoja voi etsiä valtakunnallisen yksityisarkistorekisterin avulla.

Urheiluhenkilöt

Urheilussa ja liikunnassa vaikuttaneista henkilöistä arkistoja on karttunut esimerkiksi suomalaisista Kansainvälisen olympiakomitean jäsenistä sekä monista 1900-luvun alun merkkihenkilöistä, kuten Ivar Wilskamista ja Anni Collanista. Listauksen kaikista Urheiluarkistossa olevista henkilöarkistoista saa esiin Urheiluarkiston tietokannasta valitsemalla haun kohteeksi henkilöt ja jättämällä hakukentät tyhjiksi. Henkilöiden arkistoluettelot ovat käytettävissä vain Urheiluarkiston asiakaspalvelussa.


Mitä urheiluaineistoja on digitoitu?

Urheiluarkistossa on digitoitu reilut 41 000 asiakirjasivua. Näitä voit käyttää kotikoneellasi helpoiten Urheiluarkiston digitaalisen kokoelman kautta.

Alkuvaiheessa digitointi on kohdistunut keskusjärjestöjen toimintakertomuksiin ja pöytäkirjoihin, jotka avaavat yleistä suomalaisen urheilun muutosta varsin laajasti. Lisäksi on digitoitu Suomen palloliiton ja Olympiakomitean asiakirjoja, jotka omalla alallaan valaisevat liikuntakulttuuria.

Jatkossa Urheiluarkiston digitointi kohdistuu suunnitelmallisesti sekä vanhimpaan asiakirja-aineistoon että keskusjärjestöjen piireihin.Siirry Vakka-arkistotietokantaan

Siirry Aarre-arkistorekisteriin

Siirry digitaaliarkistoon

Siirry karttahakuun

Siirry haku- ja tilausjärjestelmä Astiaan


Paluu Portin etusivulle