Ero sivun ”Luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Kirjallisuutta)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 27. marraskuuta 2018 kello 15.43

Muista myös nämä

Helsingin kaupungin kiinteistökortisto

Viipurin insinöörikomennuskunta

Rakennushallituksen piirustukset

Valtiokonttorin korvausasiakirjat 

Puolustusvoimien kiinteistöt luovutetun Karjalan alueella

Luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset ovat arkkitehtipiirustuksia ja karttoja, jotka kuvaavat sotilasrakennuksia ja varuskunta-alueita, jotka Suomi joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle toisen maailmansodan seurauksena.

Suomen itsenäistymisen jälkeen alkoi Suomessa armeijan rakentaminen. Tärkeä osa armeijaorganisaation rakentamista oli uusien varuskuntien pystyttäminen. Rakentaminen oli maailmansotien välillä kiivasta ja painopiste oletetun sotatoimialueen läheisyydessä Karjalan kannaksella ja Laatokan pohjoisrannalla. Alueelle pystytettiin tiivis varuskuntien verkko ja lukuisia varastoalueita. Suomi menetti Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan Moskovan rauhansopimuksessa ja myöhemmin toisen kerran Pariisin rauhansopimuksessa. Luovutetulle alueelle jäi suuri osa maailmansotien välillä rakennetuista varuskunnista ja kymmeniä muita puolustusvoimien rakennuksia.


Mitä ovat luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset?

Arkisto sisältää erilaisia piirustuksia ja karttoja luovutetun alueen 39 paikkakunnalta. Suurin osa arkiston sisällöstä on puolustusministeriön teknillisen osaston arkkitehtien laatimia arkkitehtipiirustuksia alueelle rakennetuista tai suunnitelluista rakennuksista. Piirustuksia on niin pienistä varastorakennuksista kuin myös suuremmista hankkeista kuten sairaaloista ja upseerikerhoista. Piirustuksia on kokonaisista rakennuksista mutta myös yksittäisistä rakenneratkaisuista kuten viemäri- ja lämpöjärjestelmistä. Suurimmasta osasta paikkakuntia ja varuskunta-alueita arkisto sisältää myös erilaisia karttoja. Karttoja on niin asemakaavan muodossa kuin myös erilaisina topografisina karttoina.

Paikkakuntien mukaan järjestetyn aineiston lisäksi arkisto sisältää teknillisen osaston laatimia tyyppipiirustuksia ja vanhoja venäläisiä karttoja. Tyyppipiirustukset kuvaavat standardisoituja rakennus- ja huonekaluratkaisuja.

Vanhat venäläiset kartat -kansiot sisältävät erilaisia karttoja, jotka kuvaavat luovutetun Karjalan aluetta mutta myös laajemmin Venäjää, Eurooppa ja maailmaa. Vanhimmat kartat ovat vuodelta 1875. Kattavammin vanhoja venäläisiä karttoja on Sörnäisten toimipisteen karttakokoelmissa, joita voi tilata tutkittavaksi Kansallisarkiston tutkijatiloissa (os. Rauhankatu 17, Helsinki).

Mitä tietoja voin löytää piirustuksista?

Piirustukset ovat merkittävä lähde tutkittaessa maailmansotien välistä suomalaista sotilasarkkitehtuuria. Arkkitehtipiirustukset antavat selkeän kuvan siitä, mitä Suomen puolustuslaitos maailmansotien välisenä kiivaana rakennusaikana pystytti myöhemmin luovutetun Karjalan alueelle.

Aineistoa voi käyttää hyödykseen myös tutkiessaan alueen paikkakuntia. Puolustuslaitos rakensi yksiköitä suurimpaan osaan luovutetun alueen kuntia, ja aineistosta löytyvät kartat antavat hyvän kuvan maailmansotien välisen ajan tilanteesta karttojen kuvaamissa kunnissa. Venäläisiä karttoja tutkimalla voi löytää aluetta kuvaavia karttoja myös 1800-luvun puolelta, ja niistä voi saada tietoja alueen kehityksestä tuona aikana.

Miten löydän etsimäni piirustuksen?

Piirustuksia ollaan digitoimassa. Löydät tähän mennessä digitoidut kuvat arkistolaitoksen Digitaaliarkistosta.

Piirustusluetteloja voit tutkia AARRE-arkistorekisterin avulla. Luetteloon pääsee käsiksi helpoiten etsimällä sitä arkistotunnushaulla. Hakukenttään ”Sarja” kirjoitetaan ”T” ja kohtaan ”Nro” kirjoitetaan ”26458”. Avautuneella sivulla painetaan arkiston tunnusta T 26458, seuraavalla sivulla Luettelo T 26458 ja seuraavalla Osa 1, jonka jälkeen luettelo aukeaa. Luettelon lukemiseen tarvitaan pdf-tiedostoja avaava ohjelma kuten Adobe Reader.

Piirustukset ja kartat on järjestetty kansioihin paikkakunnan mukaan. Paikkakuntien aakkosellinen luettelo löytyy luettelon ensimmäiseltä sivulta. Paljon piirustuksia ja karttoja sisältäviltä paikkakunnilta arkisto sisältää useita kansioita. Kansioista löytyvät piirustukset ja kartat on mainittu yksittäisen rakennuksen tarkkuudella luettelossa. Etsityn rakennuksen tai kartan löytää tutkimalla luetteloa, josta löytyvällä arkistotunnuksella voi kansion tilata tutkittavakseen tutkijasaliin. Kansiossa olevien karttojen tutkimista auttaa kansioissa oleva sisällysluettelo, joka kertoo jokaisesta kartasta ja piirustuksesta perustiedot. Näihin kuuluvat mm. karttojen mittakaava ja luomispäivämäärä. Karttoja ja piirustuksia säilytetään Kansallisarkistossa.

Kirjallisuutta

Mäkinen Anne, Suomen valkoinen sotilasarkkitehtuuri 1926—1939, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2000.


Siirry Aarre-arkistorekisteriin

Siirry Vakka-arkistotietokantaan

Siirry digitaaliarkistoon

Palaa sivun alkuunPaluu Portin etusivulle