Mikä Portti on?

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 8. joulukuuta 2021 kello 12.48 – tehnyt OKasurinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Portin esittelyvideo (nauhoitettu 8.2.2012) 

Mikä Portti on?

Portti on eri arkistojen yhdessä kehittämä ja ylläpitämä verkkopalvelu, jonka avulla saat neuvoja ja vinkkejä paperimuotoisten sekä jo digitoitujen aineistojen käytöstä. Sisältöä kehitetään ajan mittaan siten, että se auttaa yhä useampien aineistoryhmien käytössä.

Portti sisältää vain vähän asiakirjoja, mutta opastaa miten niiden jäljille pääsee arkistoluetteloiden avulla tai miten ne löytyvät arkistolaitoksen Digitaaliarkistosta. Porttia laajennetaan ja kehitetään määrätietoisesti. Myös Portin ulkoasua kehitetään käyttäjiä paremmin palvelevaan suuntaan.

Miten Porttia käytetään?

Voit tarkastella Portin sisältöä valintasi mukaan kolmella tavalla. Voit hankkia tietoa yksittäisiä henkilöitä tai henkilöryhmää koskevista asiakirjalähteistä tai voit saada tietoa eri aineistokokonaisuuksista joko aakkosellisena listana tai teemoittain.

Portti on maksutta kaikkien sellaisten arkistojen käytettävissä, joilla on tutkijoiden saatavilla olevia aineistoja ja jotka sitoutuvat sisällöntuotannossa Portin rakenteen noudattamiseen. Mikäli haluat lisätietoja oman organisaatiosi liittämisestä Porttiin, ota yhteyttä Kansallisarkistoon!

Portin kirjautumisikkuna on tarkoitettu vain sisältöä päivittävän henkilökunnan käyttöön. Kaikki sisältö on vapaasti kaikkien käyttäjien nähtävissä ilman rekisteröitymistä tai kirjautumista.


Etsitkö henkilöä?

Suuri osa Portin käyttäjistä etsii tietoa yleisistä sukututkimuksen lähteistä. Tutkimuskohteena saattaa olla myös isoisän sotataival tai vaikkapa sukulaisten luovutettuun Karjalaan jäänyt omaisuus. Heitä varten on kehitetty apuneuvo, jonka tehtävänä on johdattaa tiedon tarvitsija oikean arkiston äärelle.

Portti ei sisällä tietoja yksittäisistä henkilöistä, joten haku henkilön nimellä ei tuota hakutuloksia.


Aakkosellinen haku

Aakkosellisen haun avulla voit tutustua arkistoihin, joista jo tiedät olevasi kiinnostunut. Sen kautta voit tietenkin tutustua myös niihin arkistoihin, joita et ennestään tunne.


Teemahaku

Teemahaun kautta voit etsiä tietoja aineistoista niiden aihepiirin kautta. Teemat kertovat, mitä arkistoja ja muita lähteitä mihinkin aiheeseen liittyy. Myös keskeiset arkistolaitoksen ulkopuoliset lähteet on pyritty esittämään teeman sisällä.