Ero sivun ”Necropolis Peterburgensis” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Necropolis Petersburgensiksen käyttäminen)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Necropolis Peterburgensis" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 28. marraskuuta 2018 kello 09.25

Muista myös nämä

Pietarin suomalaiset

Pyhän Marian ja Pyhän Katariinan seurakunnat

Suomen passivirasto Pietarissa 

Necropolis Peterburgensis –kokoelma

Necropolis Peterburgensis -kokoelma sisältää tietoja Pietariin haudatuista suomalaisista. Kokoelman tiedot on jäljennetty venäjänkielisestä Peterburgskij Nekropol -teoksesta, joka ilmestyi vuosina 1912—1913. Tiedot jäljensi ja käänsi agronomi Oskar Koerber (1874—1946) vuonna 1933. Hän lahjoitti jäljentämänsä aineiston Suomen Sukututkimusseuralle samana vuonna. Seura luovutti aineiston Necropolis Peterburgensiksen nimellä Valtionarkistoon vuonna 1946.


Peterburgskij Nekropol –teos

Peterburgskij Nekropol on vuosina 1912—1913 julkaistu neliosainen teos, johon on koottu tietoja Pietarin hautausmaille 1700—1900-lukujen aikana haudatuista ihmisistä. Teoksen rahoittajana toimi suuriruhtinas Nikolai Mihailovits (1859—1919) ja sen kokoamisesta vastasi Vladimir Ivanovits Saitov (1849—1938).

Peteburgskij Nekropol sisältää tietoja noin 40 000 ihmisestä, jotka on haudattu Pietarin ja sen ympäristön hautausmaille. Teokseen kerättiin tietoja aatelistosta sekä valikoiden papistosta ja merkittävistä porvareista tai muuten huomattavassa asemassa olleista ihmisistä. Peteburgskij Nekropol mainitsee useimmiten vainajan suku- ja etunimet, syntymäajan ja kuolinajan sekä hautausmaan, jonne vainaja on haudattu. Toisinaan mainitaan lisäksi vainajan aatelis- tai sotilasarvo, entinen sukunimi, tieto millä kielellä hautakivi on kirjoitettu sekä hautakivessä mahdollisesti ollut muistoruno. Peterburgskij Nekropolin I. osan johdanto sisältää kattavan kuvauksen sen laatimisessa käytetyistä lähteistä sekä katsauksen Pietarin hautausmaihin 1900-luvun alussa.


Miten voin hyödyntää kokoelmaa?

Necropolis Peterburgensis -kokoelmaa voi käyttää Pietariin haudattujen suomalaisten tutkimuksessa. Sen perusteella voi selvittää tutkimuskohteena olevan henkilön syntymä- ja kuolinajan sekä hautauspaikan. Koska aineisto on koottu Peterburgskij Nekropolin pohjalta, se sisältää tietoja vain yhteiskunnan yläluokista. Necropolis Peterburgensis voi olla kuitenkin hyödyllinen lähde, sillä sen sisältämien suomalaisten tietoja ei yleensä löydy venäjänsuomalaisten rekisteröinnistä vastanneen Suomen Pietarin passiviraston arkistosta.


Necropolis Petersburgensiksen käyttäminen

Necropolis Peterburgensis on tutkijoiden käytettävissä Kansallisarkiston Rauhankadun toimipisteessä. Aineisto tilataan nimellä "Necropolis Peterburgensis" ja sen saa kerralla käyttöön.

Kokoelma koostuu 20 käsinkirjoitetusta vihosta. Ensimmäinen vihko on kirjoitettu saksaksi ja muut ruotsiksi. Vihot noudattavat kyrillistä aakkosjärjestystä, koska vainajien tiedot on kopioitu samassa järjestyksessä kuin ne esiintyvät Peterburgskij Nekropolissa. Vihkojen kansiin on merkitty latinalaisin ja kyrillisin kirjaimin niiden sisältämät jaksot. Kahdennenkymmenennen vihon lopussa on lisäosa, joka sisältää alkuperäisen teoksen IV. osan lisäykset. Lisäosan jälkeen seuraa Necropolis Peterburgensiksessa käytettyjen lyhenteiden luettelo.

Tiedot vainajista on esitetty suppeassa muodossa. Vainajasta on merkitty ainakin hänen suku- ja etunimensä, kuolinaika sekä hautauspaikka, joka on kirjoitettu lyhennettynä henkilötietojen loppuun suluissa tai %-merkkien väliin. Hautausmaiden luterilainen osa on merkitty lyhenteellä L. tai Lut. Lisäksi vainajasta saatetaan mainita aatelis- tai sotilasarvo, ikä, syntymäaika ja kenen kanssa hänet on haudattu samaan hautaan. Kaikkia alkuperäisen teoksen merkintöjä ei ole kopioitu vihkoihin. Niistä puuttuvat maininnat hautakivien kirjoitusten kielestä sekä muistorunot.

Kirjallisuutta

Durchman, Osmo, ”Oskar Koerber †”. Genos 19 (1948), 42—44.

Nikolaj Mihajlovitš, Peterburgskij nekropol. S.-Peterburg 1912—1913.Takaisin Portin etusivulle