Partisaanien siviiliuhrit 1941-1944

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 28. marraskuuta 2018 kello 09.26 – tehnyt Ksa (keskustelu | muokkaukset) (Muutti suojaustasoa sivulla "Partisaanien siviiliuhrit 1941-1944" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Talvi- ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet

Vuosina 1944-1949 miinaan ja räjähteisiin kuolleet siviilihenkilöt 

Millaista tietoa tiedosto sisältää?

Tiedosto sisältää Jatkosodan Siviiliveteraanit ry:n keräämät tiedot neuvostopartisaanien suomalaisista siviiliuhreista jatkosodan aikana vuosina 1941-1944. Tuolloin Suomen rajaseuduilla toimi yhteensä 35 partisaaniosastoa, jotka iskivät siviileitä vastaan 45 kertaa. Iskuissa menehtyi yhteensä noin 180 suomalaista siviilihenkilöä.

Tiedostosta voi etsiä tietoja esimerkiksi henkilön nimellä, lääneittäin, kunnittain tai tapahtumapaikan nimellä. Myös haku syntymä- tai kuolinajalla on mahdollinen.

Mihin lähteisiin tiedosto perustuu?

Tiedosto perustuu Jatkosodan Siviiliveteraanit ry:n keräämiin tietoihin. Lähteinä on käytetty muun muassa kirkonarkistoja, poliisiraportteja, sotapäiväkirjoja, kuolintodistuksia, hautamuistomerkkejä sekä omaisten ja silminnäkijöiden kertomuksia. Tarkemmat lähdemerkinnät löytyvät kohdassa 4.1 luetellusta kirjallisuudesta.

Mistä löydän tiedoston ja mihin sitä voi käyttää?

Tietoja saa vapaasti käyttää mutta lähde on mainittava. Lisätiedot ja korjaukset pyydetään ilmoittamaan Jatkosodan Siviiliveteraanit ry:n kunniapuheenjohtajalle Tyyne Martikaiselle joko sähköpostitse (tyyne.martikainen@kolumbus.fi) tai postin välityksellä (Tyyne Martikainen, Alakartanontie 29, 02360 Espoo).

Tiedosto on järjestetty henkilöiden nimen mukaan aakkosjärjestykseen. Lajittelutapaa voi muuttaa (esim. syntymävuosi-, tapahtuma-aika- tai paikkakuntajärjestykseen) esimerkiksi siten, että taulukon avaamisen jälkeen klikkaa sitä otsikkoa minkä mukaan haluaa lajittelun suorittaa. Sen jälkeen painetaan hiiren oikeaa nappia ja esiin tulevasta valikosta valitaan Lajittele ja edelleen Lajittele A-Ö tai Lajittele Ö-A. Vanhemmissa Excel-versioissa lajittelutoiminto löytyy taulukkoikkunan yläreunassa olevasta valikkonauhasta.


Kirjallisuutta

Tiedoston lähteenä käytetty kirjallisuus

Martikainen Tyyne: Chimney Forests. North Star Press, Minnesota, USA 2011. Kääntäjät Tyyne Martikainen ja Tynan Northrop Peterson.

Martikainen Tyyne: Neuvostoliiton partisaanien tuhoiskut siviilikyliin 1942-1944: Kemi-Sompion kairan Kuosku, Maggan talot, Seitajärvi ja Lokka partisaanihyökkäysten kohteina. Savukosken kunta 1998.

Martikainen Tyyne: Partisaanisodan siviiliuhrit. Kustannus-Värisuora, Kemi 2002. (Sallan osuus: Kalevi Loisa, Kuusamon osuus: Meimi Mäntyniemi.)

Martikainen Tyyne (toim.): Rauha on ainoa mahdollisuutemme: partisaanisodan kansainvälinen sovitusseminaari. Jatkosodan Siviiliveteraanit ry, Kemi 2004. Raportti on suomen- ja venäjänkielinen. Raportissa on myös englanninkielinen osa.

Martikainen Tyyne: Skräck och förtvivlan i Finska Lappland. Kustannus-Värisuora, Kemi, 2002. Kääntäjä Sven-Göran Heikka.

Muu aiheeseen liittyvä kirjallisuus

Erkkilä Veikko: Vaiettu sota: Neuvostoliiton partisaanien iskut suomalaisiin kyliin. Arator, 1998.

Erkkilä Veikko: Viimeinen aamu: neuvostopartisaanien vaietut jäljet. Otava, 2011.

Oksanen Tauno, Martikainen Paavo: Painajainen Pielisjärvellä: neuvostopartisaanien toiminta kesällä 1944. Pieliseläinen, Lieksa 1998.

Seppälä Helge: Neuvostopartisaanit toisessa maailmansodassa. WSOY, Helsinki 1971.

Tikkanen Ville: Partisaanien uhrit. V. Tikkanen, Kajaani 1996.



Siirry Vakka-arkistotietokantaan

Siirry Aarre-arkistorekisteriin

Siirry digitaaliarkistoon

Siirry karttahakuun

Siirry haku- ja tilausjärjestelmä Astiaan


Paluu Portin etusivulle

Noudettu kohteesta http://wiki.narc.fi/portti/index.php?title=Partisaanien_siviiliuhrit_1941-1944&oldid=10127