Pietarin suomalaiset

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 17. toukokuuta 2013 kello 11.36 – tehnyt MMäkiranta (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Miten aloitan sukututkimuksen?

Historiallisten seurojen muistitietotoimikunta

Siirtolaisuus Suomesta ulkomaille

Sisällissota 1918

Suomalaisille annetut passit Venäjälle

Talvi- ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet 

Suomalaisten Pietarinkäynti on on yhtä vanhaa kuin kaupunki itse. Suomalaisia oli mukana jo kaupungin perustamisvaiheessa 1700-luvun alussa ja autonomian ajan lopulla 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Pietarissa oli kaupungeista jo maailman toiseksi eniten suomalaisia. Enää Helsinki oli tässä suhteessa suurempi.

Arkistoihin on tallentunut lukuisia jälkiä Pietarissa asuneista ja eläneistä suomalaisista. Merkittävimmät lähteet lienevät Pyhän Marian ja Pyhän Katariinan seurakuntien arkistot. Seurakunnista ensin mainittu oli suomenkielinen ja toinen ruotsinkielinen. Pyhän Marian seurakunnan rippikirjojen tietoja on tallennettu Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämään HisKi-tietokantaan. Koska Pietariin (ja Venäjälle yleensäkin) matkanneet tarvitsivat passin, on heitä koskevia tietoja karttunut myös Suomen Pietarissa toimineen passiviraston arkistoon.

Viipurin läänistä Pietariin ja muualle Venäjälle lähteneistä on Kansallisarkistossa maisteri Aarne Rautiaisen tutkimustaan varten kokoama ammattikunnittainen tilastoyhteenveto vuosilta 1795-1916. Tämän aineiston tiedot löytyvät Vakka-arkistotietokannan tarkennetusta haun nimihausta esimerkiksi hakusanalla "Siirtolaisuus Viipurin".

Pietarinsuomalaisia tutkittaessa kannattaa muistaa myös Necropolis Peterburgensis -niminen kokoelma, johon on kerätty tietoja pietarilaisiin hautausmaihin haudatuista.

Venäjää mullistaneiden vallankumousten jälkeen suuri joukko pietarinsuomalaisia palasi takaisin Suomeen. Näitä henkilöitä koskevia tietoja kannattaa etsiä esimerkiksi Etsivän Keskuspoliisin arkistosta, sen tehtäviin kun kuului tarkkailla rajaliikennettä ja Venäjältä saapuneita henkilöitä.

Turun yliopiston historian laitos keräsi aikanaan Pietarin suomalaisia koskevaa muistitietoa, joka on tallennettu Kansallisarkistossa säilytettävään Historiallisten seurojen muistitietotoimikunnan arkistoon.

Arkistolaitoksen ulkopuolella Venäjälle siirtyneitä suomalaisia koskevia tietoja löytyy esimerkiksi siirtolaisrekisteristä, jota ylläpitää Turussa toimiva Siirtolaisuusinstituutti. Perustietojen etsiminen palvelusta on maksutonta, mutta kattavampien tietojen tutkimisesta peritään maksu. Tästä tietokannasta löydät tietoja myös Stalinin vainojen uhreiksi joutuneista suomalaisista. Vainouhreja koskevat tiedot perustuvat Eila Lahti-Argutinan kirjaan Olimme joukko vieras vaan. Venäjänsuomalaiset vainouhrit Neuvostoliitossa 1930-luvun alusta 1950-luvun alkuun. (Siirtolaisuusinstituutti, Turku 2001).