Ero sivun ”Piirustukset” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Kansallisarkistossa keskushallintoa – maakunta-arkistoissa paikallistoimijoita)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Piirustukset" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 28. marraskuuta 2018 kello 09.27

Muista myös nämä

Kartat

Suojeluskuntien lippupiirustuskokoelma

Maa- ja metsätalousministeriön tyyppitalopiirustukset

Rakennetun ympäristön lähteet

Luettelo Joensuun kaupungin rakennus- piirustuksista 1860-luvulta vuoteen 1932 

Piirustukset

Suurin osa arkistolaitoksen säilyttämästä erittäin laajasta piirustusaineistosta on teknisiä piirustuksia, eli rakennus-, kone- ja laitepiirustuksia. Pienempi, mutta silti huomattavan laaja aineisto, on muita kuvia, kuten vaakunoita, lippuja, julisteita tai taidepiirustuksia. Piirustuksia on 1700-luvulta 2000-luvulle.


Rakennuksia, laitteita, lippuja, julisteita…

Teknisiä piirustuksia ovat työssään tuottaneet useat viranomaiset, kuten Rakennushallitus, Maa- ja metsätalousministeriö tai Kouluhallitus. Niiden arkistoissa on esim. julkisten rakennusten, tyyppitalojen ja maalaiskansakoulujen piirustuksia 1800-luvulta 1970-luvulle. Myös yksityisten ihmisten, liikeyritysten ja yhdistysten arkistoissa on paljon teknisiä piirustuksia, jotka liittyvät aineiston tuottaneen yrityksen tai yhdistyksen toimialaan, yksityisen ihmisen harrastukseen tai muuhun toimintaan. Tällaisia piirustuksia on esim. arkkitehtitoimistojen, urheiluseurojen tai keräilijöiden arkistoissa.

Viranomaisarkistoissa on jonkin verran muitakin kuin teknisiä piirustuksia, esimerkkinä Valtioneuvoston julkaisuvaraston virkapukupiirustukset vuosilta 1809 - 1900. Puolueiden ja muiden yhdistysten sekä tapahtumien arkistoissa on paljon julisteita. Yksi iso kokonaisuus yhdistysten tuottamista piirustusaineistoista on Suojeluskuntien lippupiirustuskokoelma vuosilta 1917 - 1944.

Kansallisarkistossa keskushallintoa – maakunta-arkistoissa paikallistoimijoita

Kansallisarkisto säilyttää keskushallintoviranomaisten arkistoja, joista esim. Rakennushallituksen arkistoon sisältyy monta julkisten rakennusten piirustuskokoelmaa. Maakunta-arkistot taas säilyttävät piirihallinnon ja muiden paikallisten toimijoiden aikaan saamia piirustuksia. Erilaisia piirustuksia sisältyy esim. lääninhallitusten, piirirakennustoimistojen, maistraattien, nimismiespiirien, seurakuntien, koulujen ja vankiloiden arkistoihin. Maakunta-arkistossa on runsaasti koulujen, arkkitehtitoimistojen, kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden ja teollisuusyritysten arkistoja, joihin sisältyy paljon piirustuksia. Esimerkiksi Jyväskylän maakunta-arkistossa on erittäin laaja laivojen ja koneiden piirustuksia sisältävä Kymin Uittoyhdistyksen konepajaosaston arkisto. Maakunta-arkistoissa on myös alueen erityispiirteisiin liittyviä arkistoja. Mikkelin maakunta-arkisto säilyttää toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolle luovutetun alueen viranomaisten, koulujen, seurakuntien jne. arkistoja, jotka myös sisältävät runsaasti piirustuksia.

Karttoja, linnoituspiirustuksia, vaakunoita jne. – myös digitaalisina

Usein arkistot, joissa on runsaasti piirustuksia, kuuluvat osana johonkin suureen kartta- ja piirustuskokoelmaan. Tällainen on mm. Kansallisarkiston kartta- ja piirustuskokoelma, joka sisältää kymmeniä tiettyä kohdetta tai aihetta kuvaavia piirustus-, kartta- ja asiakirjakokonaisuuksia. Siihen kuuluu teknisten piirustusten lisäksi mm. julisteita ja virkapukupiirustuksia. Osa aineistosta on tutkittavissa arkistolaitoksen digitaaliarkistossa internetin välityksellä ja osa vain Kansallisarkiston tutkijasalissa. Toinen esimerkki suuresta kartta- ja piirustuskokoelmasta on Venäläiset sotilas-asiakirjat (VeSA), johon kuuluu venäläisiltä joukko-osastoilta Suomeen jääneitä karttoja ja linnoitus- ja rakennuspiirustuksia pääosin vuosilta 1808 - 1918. Näitä piirustuksia voi tutkia digitaaliarkistossa tai Kansallisarkiston tutkijasalissa. Heraldica-kokoelma on Kansallisarkiston vaakuna- ja sinettikokoelma. Se sisältää mm. kaupunkien ja kuntien vaakunakuvia, viranomaisten sinettejä, Suomen vaakunan ja lipun luonnoksia, Akseli Gallen-Kallelan ehdotukset Suomen tasavallan vaakunakilven uusimiseksi jne. Koko aineistoa voi tutkia digitaaliarkistossa.

Etsiä voi monella tavalla

Piirustuksia voi tutkia sähköisessä muodossa arkistolaitoksen digitaaliarkistossa ja alkuperäisinä Kansallisarkiston ja maakunta-arkistojen tutkijasaleissa. Niitä voi etsiä sähköisen tilausjärjestelmän Astian, Karttahaun ja VAKKA-tietokannan tai erilaisten arkistoluetteloiden avulla. Tilausjärjestelmät opastavat erilaisiin hakutapoihin.


Heraldica

Luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset

Rakennushallituksen piirustukset

Venäläiset sotilasasiakirjat VeSASiirry Vakka-arkistotietokantaan

Siirry Aarre-arkistorekisteriin

Siirry digitaaliarkistoon

Siirry karttahakuun

Siirry haku- ja tilausjärjestelmä Astiaan


Portin etusivulle