Ero sivun ”Poliittisia asiakirjoja (kokoelma)” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Kirjallisuutta)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Poliittisia asiakirjoja (kokoelma)" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 28. marraskuuta 2018 kello 09.28

Muista myös nämä

Historiallisten seurojen muistitietotoimikunta

Suuri adressi 

Mikä on poliittisia asiakirjoja -kokoelma?

Poliittisia asiakirjoja -kokoelma koostuu vuosilta 1820–1941 peräisin olevista asiakirjoista, jotka käsittelevät erityisesti venäläistämistoimenpiteitä, mutta jonkin verran myös muita poliittisia tapahtumia ja aiheita.

Kokoelma kerättiin valtionarkistonhoitaja Reinhold Hausenin (1850–1942) aloitteesta. Hausenin tavoitteena oli saada talletetuksi mahdollisimman autenttisia dokumentteja myöhemmin sortokausiksi nimettyjen ajanjaksojen tapahtumista, ja hän pyysi politiikassa mukana olleilta henkilöiltä ajantasaisia selostuksia niistä. Hausen sinetöi asiakirjat, ja niitä säilytettiin lukitussa kaapissa. Kokoelma avattiin 15.9.1939 Hausenin läsnä ollessa, joskin osa aineistosta pysyi sinetöitynä vuoteen 1967 asti. Myöhemmin kokoelmaa täydennettiin.


Mitä aineistoja kokoelma sisältää?

Poliittisia asiakirjoja -kokoelmassa on yksittäisiltä henkilöiltä ja erilaisilta organisaatioilta saatuja asiakirjoja, joista suurin osa on peräisin vuosilta 1894–1906 ja liittyy ensimmäiseen sortokauteen. Osa asiakirjoista käsittelee toisen sortokauden sekä muiden vaiheiden poliittisia tapahtumia, ja kokonaisuudessaan aineistoa on ajanjaksolta 1820–1941.

Kokoelmaan kuuluu alkuperäisiä asiakirjoja ja niiden jäljennöksiä sekä keräystä varten laadittuja kuvauksia. Aineistoon sisältyy esimerkiksi kirjeitä, sähkeitä, selostuksia, muistioita, puheita, vetoomuksia ja pöytäkirjoja. Suurin osa asiakirjoista on laadittu ruotsiksi, mutta lisäksi mukana on ainakin suomen-, venäjän- ja ranskankielistä aineistoa.


Mitä tietoja voin löytää asiakirjoista?

Kokoelma tarjoaa tietoja erityisesti sortokausien venäläistämistoimenpiteistä ja niiden vastustamisesta. Asiakirjoissa käsitellään jonkin verran myös muiden vaiheiden poliittisia tilanteita Suomessa, joissain tapauksissa myös muissa maissa. Useista asiakirjoista saa samalla tietoa myös yksittäisten, sekä tunnettujen vaikuttajien (esim. Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen, Leo Mechelinin ja Aurora Karamzinin) että tuntemattomampien henkilöiden toiminnasta.

Asiakirjoissa käsitellään lukuisia sortovuosien tapahtumia, ja yhden sarjan aineisto liittyy helmikuun manifestin vastustamiseen, esimerkiksi suureen adressiin. Lisäksi asiakirjoissa käsitellään esimerkiksi vuodelle 1819 aiottuja valtiopäiviä, 1920-luvulla käytyä Ahvenanmaa-keskustelua, kieltolakia koskevaa kansanäänestystä, Neuvostoliiton oloja erityisesti 1930-luvulla ja miehitetyn Norjan tilannetta vuonna 1941.

Miten käytän kokoelmaa?

Kokoelman löytää Astia-palvelusta esimerkiksi hakusanalla Poliittisia asiakirjoja. Kun hakutulos tulee näkyviin, valitse näkymän vasemmassa reunassa olevista jälkirajaimista eli faseteista linkki Poliittisia asiakirjoja kokoelma. Tuolloin hakutulos rajautuu vaan kyseiseen kokoelmaan, minkä jälkeen voit rajaimia käyttäen kohdistaa hakusi yksittäiseen kokoelman osaan. Halutessasi voit myös rajata hakua fasettien avulla niin, että saat näkyviin ainoastaan kokoelman digitoidut osat.

Digitoidun aineiston osalta voit hyödyntää myös Digitaaliarkiston hakuikkunaa. Valitse Puunäkymä-linkki ja avautuvasta listasta linkki Poliittisia asiakirjoja (kokoelma), jolloin saat näkyviin kaikki digitoidut aineistot. Voit tallentaa Digitaaliarkiston kuvia omaan käyttöösi painamalla Tallenna kuva -linkkiä, joka löytyy jokaisen aineistonäkymän oikeasta yläkulmasta.

Arkistoluettelossa 602:5 on aakkosjärjestyksessä laadittu kirjeenvaihtoluettelo, jossa mainitaan kunkin kirjeen vastaanottajan ja lähettäjän nimi. Arkistoluetteloon voit tutustua Kansallisarkiston tutkijasalissa (os. Rauhankatu 17, Helsinki).

Asiakirjat numeroitiin alun perin juoksevasti saapumisjärjestyksensä mukaan (1–97), ja numerot näkyvät myös digitoiduissa asiakirjoissa. Arkistoluettelon liitteenä on saapumisjärjestyksen mukainen luettelo. Joitakin asiakirjoja on tosin palautettu myöhemmin luovuttajille tai siirretty toiseen yhteyteen, joten numerosarja ei ole enää täydellinen.

Kirjallisuutta

Arkistoluettelo 602:5.


Palaa sivun alkuun

Siirry digitaaliarkistoonTakaisin Portin etusivulle