Ero sivun ”Suomen santarmihallitus” versioiden välillä

Kohteesta Portti
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Millaista tietoa santarmihallituksen arkisto sisältää?)
p (Muutti suojaustasoa sivulla "Suomen santarmihallitus" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
(ei mitään eroa)

Versio 28. marraskuuta 2018 kello 11.37

Muista myös nämä

Etsivä Keskuspoliisi - Valtiollinen poliisi

Kenraalikuvernöörinkanslia

Venäläiset sotilasasiakirjat

Venäläiset sotilasasiakirjat (arkistolaitoksen verkkonäyttely) 

Mikä oli Suomen santarmihallitus?

Suomen ensimmäiset santarmikomennuskunnat perustettiin Kuopioon ja Viipuriin vuonna 1817 eli samaan aikaan, kun santarmilaitos muodostettiin Venäjälle. Suomen santarmihallitus perustettiin vuonna 1867 ja Suomen rautateiden santarmipoliisihallitus vuonna 1870.

Santarmihallitus oli venäläinen virasto joka raportoi havainnoistaan kenraalikuvernöörille. Vuoden 1904 asetuskokoelmassa julkaistun ohjesäännön mukaan viraston tehtävänä oli tutkia valtiollisia rikoksia ja tarkastaa passit satamissa ja raja-asemilla. Toimeksiantajina rikostutkinnoissa toimivat kenraalikuvernööri, prokuraattori (vastasi nykyistä oikeuskansleria) ja kuvernöörit (vastasivat myöhempiä maaherroja).

Santarmihallituksen toiminta päättyi maaliskuun vallankumouksen jälkeen vuonna 1917.


Millaista tietoa santarmihallituksen arkisto sisältää?

Santarmihallituksen arkistoa on karsittu lukuisia kertoja. Sitä tiedetään poltetun vuosina 1902, 1905 ja 1917. Jäljellä olleista asiakirjoista osa luovutettiin vuosina 1926-1927 Neuvostoliittoon Tarton rauhansopimukseen perustuneen arkistovaihdon tuloksena ja osa jäi nykyiseen Kansallisarkistoon.

Kansallisarkistossa säilytettävä Suomen santarmihallituksen arkisto sisältää paitsi santarmihallituksen myös rautateiden santarmipoliisihallituksen ja niiden paikalliselinten asiakirjoja vuosilta 1900-1918. Samanaikaisia ja varhaisempia santarmihallinnon asiakirjoja löydät myös Kansallisarkistossa säilytettävistä Venäläisistä sotilasasiakirjoista.

Suomen santarmihallituksen arkiston pääkieli on venäjä.

Millaiseen tutkimukseen arkistoa voisi käyttää?

Suuri osa santarmihallituksen arkiston asiakirjoista ajoittuu vuoden 1905 suurlakon aikaan ja ensimmäisen maailmansodan vuosiin. Arkisto sisältää siksi tietoja paitsi suurlakon ajan liikehtimisestä myös rajaoloista Suomen suuriruhtinaskunnan länsirajalla autonomian viimeisinä vuosina. Arkisto sisältää myös Saksan jääkäreitä koskevia aineistoja.


Miten voin tutkia santarmihallituksen arkistoa?

Suomen santarmihallituksen arkisto on vapaasti kaikkien kiinnostuneiden tutkittavissa. Tarkemmat tiedot arkiston sisällöstä löytyvät Astia-palvelusta esimerkiksi hakusanalla Suomen santarmihallitus. Hakutuloksen saatuasi klikkaa hakunäkymän vasemmassa reunassa olevaa Suomen santarmihallitus –linkkiä. Venäläisiin sotilasasiakirjoihin sisältyvät santarmihallinnon asiakirjat löydät puolestaan valitsemalla Suomenmaalaiseen santarmihallintoon viittaavan linkin.

Kirjautumalla Astia-palveluun voit tilata itseäsi kiinnostavat asiakirjat tutkittavaksi Kansallisarkistoon tai valintasi mukaan muuhun arkistolaitoksen yksikköön. Asiakirjatilauksen voi luonnollisesti tehdä myös Kansallisarkiston tutkijasalissa (os. Rauhankatu 17, Helsinki).

Kirjamuotoinen arkistoluettelo löytyy Kansallisarkistosta numerolla 340.


Kirjallisuutta

Armollinen asetus johtosäännön asettamisesta Suomenmaalaiselle santarmiosastolle (asetus 1/1904), Suomen asetuskokoelma.