Tuomioistuinlaitos ja alioikeudet

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 27. marraskuuta 2018 kello 15.21 – tehnyt Ksa (keskustelu | muokkaukset) (Muutti suojaustasoa sivulla "Tuomioistuinlaitos ja alioikeudet" ([Muokkaus=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen) [Siirto=Vain hyväksytyt käyttäjät] (ikuinen)))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Oikeusistuimet

Hovioikeudet

Kihlakunnanoikeudet

Korkein oikeus

Raastuvanoikeudet

Senaatin oikeusosasto 

Tuomioistuinlaitos

Suomen oikeuslaitos on nykyään kolmiportainen. Tuomioistuinten oikeusaste on vaihdellut hieman eri aikoina, ja maaseudulla ja kaupungeissa on ollut erilaisia käytäntöjä. Oikeudet ovat periaatteessa oikeusasteita vain suhteessa toisiinsa, joten alla oleva taulukko on hieman yksinkertaistettu kuvaus asiasta.

Ensimmäinen oikeusaste (alioikeudet)
Kihlakunnanoikeudet
Raastuvanoikeudet
Käräjäoikeudet
Kämnerinoikeudet
Laamanninoikeudet (1600-luvulle)
Erityistuomioistuimia
Toinen oikeusaste (ylioikeudet)
Hovioikeudet
Laamanninoikeudet (1600-luvulta)
Erityistuomioistuimia
Kolmas oikeusaste (ylimmät oikeudet)
Korkein oikeus
Korkein hallinto-oikeus


Alioikeudet

Suomessa on toiminut lukuisia alioikeuksia. Yleisinä alioikeuksina toimivat keskiajalta vuoteen 1993 asti kihlakunnanoikeudet ja raastuvanoikeudet. Kihlakunnanoikeudet toimivat maaseudulla ja raastuvanoikeudet ennen vuotta 1959 perustetuissa ns. vanhoissa kaupungeissa. Vuonna 1993 kihlakunnanoikeudet ja raastuvanoikeudet yhdistettiin ja niistä tuli käräjäoikeuksia.

Näiden lisäksi alioikeuksina ovat toimineet laamanninoikeudet ja kämnerinoikeudet, jotka lakkautettiin vuonna 1868 sekä joukko erityistuomioistuimia. Laamanninoikeudet olivat keskiajalla aluksi ensimmäisen asteen tuomioistuimia, mutta vakiintuivat 1600-luvulla toisen asteen tuomioistuimiksi kihlakunnanoikeuksien ja hovioikeuksien välille. Laamanninoikeuksien toiminta rajattiin vuoden 1734 lailla riita-asioihin ja poikkeuksellisesti myös pieniin rikosjuttuihin. Kämnerinoikeudet olivat joidenkin raastuvanoikeuksien alaisuudessa toimineita oikeuksia, jotka ratkaisivat pieniä riitajuttuja ja toimittivat toisinaan esitutkinnan rikosasioissa. Erityistuomioistuimet ovat olleet tiettyä rajattua asiaa käsitteleviä tuomioistuimia. Tällä hetkellä Suomessa toimii neljä erityistuomioistuinta.

Tuomiokunnat

Tuomiokunta oli kihlakunnanoikeuksien virasto ja kihlakunnantuomarin virka-alue. Useat tuomiokunnat muodostivat yhdessä laamanninkunnan. Tuomiokunnat on tärkeä termi, koska kihlakunnan oikeuksien arkistot on järjestetty tuomiokuntien mukaan.


Tuomiokirjat

Tuomiokirjat on yleisnimitys, johon lasketaan yleensä kihlakunnanoikeuksien (tuomiokuntien), mutta myös raastuvanoikeuksien arkistoissa olevat oikeuksien pöytäkirjat. Joskus tuomiokirjoiksi lasketaan myös laamannin- ja kämnerinoikeuksien pöytäkirjat. Tuomiokirjoja on sekä alkuperäisinä, että puhtaaksikirjoitettuina eli renovoituina. Alkuperäisiä pöytäkirjoja säilytetään arkistolaitoksen eri toimipisteissä säilytettävissä alioikeuksien omissa arkistoissa ja renovoituja osin Kansallisarkistossa, osin Hämeenlinnan maakunta-arkistossa.


Alioikeudet Wikipediassa.

Oikeuslaitos Wikipediassa.

Tuomioistuimet oikeuslaitoksen sivuilla.


Takaisin Portin etusivulle