Viipurin maistraatin rakennuspiirustukset

Kohteesta Portti
Versio hetkellä 13. toukokuuta 2022 kello 14.24 – tehnyt JEngren (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muista myös nämä

Luovutetun alueen varuskuntien arkkitehti- ja rakennepiirustukset
Rakennushallituksen piirustukset
Rakennetun ympäristön lähteet
Viipuriin liittyvät aineistot
Viipurin insinöörikomennuskunta
 

Mitä ovat Viipurin maistraatin rakennuspiirustukset?

Kaupungeissa rakentamisen valvonta kuului autonomian alusta alkaen maistraateille. Yksityisten rakennusten valvonta tehostui erityisesti vuonna 1856 säädetyn kaupunkien yleisen rakennusjärjestyksen jälkeen.

1800-luvun puolivälissä Viipuri oli yhä linnoituskaupunki, jonka siviiliväestön rakennustoimintaa säätelivät venäläiset sotilasviranomaiset. Vanhat muurit ja linnoitukset siirtyivät Viipurin insinöörikomennuskunnalta Viipurin kaupungin haltuun vuonna 1860. Viipuri sai vuonna 1861 uuden asemakaavan, joka moninkertaisti kaavoitetun rakennusmaan. Rakentamisesta Viipurin kaupungissa on säädetty tarkemmin rakennusjärjestyksillä vuosina 1871 ja 1929 sekä niihin tehdyillä lisäyksillä.

Rakennuspiirustukset ovat päätyneet Viipurin maistraatin arkistoon joko haettaessa varsinaista rakennuslupaa tai maistraatin lupaa johonkin toimenpiteeseen.

Muista rakentamiseen liittyvistä lähteistä on kerrottu Portti-tekstissä Rakennetun ympäristön lähteet.

Piirustusarkiston esittely

Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikassa säilytettävä Viipurin maistraatin piirustusarkisto sisältää noin 12 000 arkkitehti- ja rakennuspiirustusta Viipurista. Ajallisesti piirustukset ovat vuosilta 1823-1944.

Arkistoon sisältyvät piirustukset on jaettu sarjoihin. Valtaosa rakennuspiirustuksista on sarjassa Ia Rakennuspiirustukset. Sarja Ib sisältää Viipurin asemakaavoja.

Kaupungin omistamien rakennusten piirustukset on kuitenkin erotettu sarjan Ic alasarjoiksi:

  • Ica Paloasemat ja väestönsuojat
  • Icb Koulut ja oppilaitokset
  • Icc Sairaalat, kunnalliskodit ja mielisairaalat
  • Icd Julkiset rakennukset
  • Ice Muut kaupungin omistamat rakennukset

Viipurin maistraatin arkiston rakennuspiirustukset on järjestetty kaupunginosittain, ja niiden sisällä tontin numeron mukaan. Joissakin tapauksissa on merkitty myös korttelitieto. Kaupunginosa, tontti- ja korttelitiedot voi hakea esiin esimerkiksi VirtuaaliViipuri -sivuston kartan avulla.

Mihin rakennuspiirustuksia voi käyttää?

Viipurin maistraatin rakennuspiirustuksia voi hyödyntää joko päälähteenä tai muiden lähteiden tukena. Piirustuksista voi olla hyötyä esimerkiksi korjausrakentamisessa, arkkitehtuurin, taidehistorian tai paikallishistorian tutkimuksessa tai rakennustekniikan kehityksen tutkimuksessa. Kokoelmia voi hyödyntää myös yksittäisten arkkitehtien tuotannon tutkimuksessa.

Aineiston hakuohjeistus

Viipurin maistraatin rakennuspiirustuksista osa on digitoitu. Digitoitujen rakennuspiirustusten löytämistä helpottamaan on tehty pdf-muodossa oleva hakemisto. Hakemisto kattaa sarjan Ia rakennuspiirustukset eli se ei sisällä kaupungin omistamien rakennusten piirustuksia.

Piirustuksia voi hakea myös Astia-verkkopalvelun avulla. Palvelusta voit tarkastella myös digitoituja aineistoja. Astiassa voi hakea esimerkiksi piirustusten nimekkeissä esiintyviä mahdollisia omistajien, katujen, rakennusten jne. nimiä.

Viipuria koskevia rakennuspiirustuksia löytyy myös muista Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikassa säilytettävistä Viipurin kaupungin arkistoista, kuten Viipurin kaupungin rakennustoimiston, Viipurin kaupungin rakennustarkastajan ja Viipurin kaupungin muinaismuistotoimikunnan arkistoista.

Kirjallisuutta

Lankinen, Juha, Kaupan ja teollisuuden Viipuri. Pamaus 110 vuotta. Juhlajulkaisu. Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry. Helsinki 2000.

Neuvonen, Petri, Viipuri. Rakennusperinnön seitsemän vuosisataa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1156, Tieto. Hämeenlinna 2008.

Katso myös nämä

VirtuaaliViipuri 1939Siirry haku- ja tilausjärjestelmä Astiaan

Siirry Finnaan


Portin etusivulle