Etusivu

Kohteesta VTK
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VENÄLÄISET TIETOKANNAT -WIKI

Tietokanta sisältää informaatiota venäläisarkistoista, museoista ja muista tahoista, joissa on Suomen historiaa, suomalaisia ja suomenkielisiä asiakirjoja koskevaa tietoa.
Sivuston luomisessa on käytetty mm. Venäjän federatiivisten arkistojen ja alueellisten arkistojen asiakirjoja ja materiaaleja sekä tietoja sivustolta Venäjän arkistot eli Arhivy Rossii.

TEHTÄVÄ

Tietokannan tarkoituksena on helpottaa tutkijoiden työtä ja antaa heille käsitys siitä, minkälaisia Suomen historiaan liittyviä aineistoja ja asiakirjoja Venäjän arkistoissa säilytetään sekä mitä aineistoja on jo hankittu Kansallisarkistoon Venäjän mikrofilmaushankkeen puitteissa.

Tietokantaan tullaan lisäämään uusia osioita sen mukaan, kun arkistojen kartoittamista laajennetaan uusille alueille. Tietokantaan saadaan kerättyä tietoa myös kaukaisemmissa arkistoissa sijaitsevista aineistoista (esim. Irkutsk, Vladivostok) ja seuraavista entisen Neuvostoliiton alueen valtioista: Kazakstan, Armenia, Azerbaidzhan, Valko-Venäjä ja Ukraina.

RAKENNE

Tietokanta muodostuu seitsemästä osiosta. Suomenkielisessä VTK-wikissä on tällä hetkellä 77 artikkelia.

Osiot antavat käsityksen venäläisarkistojen toiminnasta ja arkistokokonaisuuksista valtion tasolla ja alueilla sekä viranomaisarkistojen toiminnasta:

Venäjän federaation arkistovirasto ja arkistolaitokset

Venäjän aluearkistot

Venäjän viranomaisarkistot


Lisäksi Suomen historiaan liittyvää aineistoa (esim. suomalaissotavankien valokuvia, Suomen ja Venäjän kulttuurisuhteita, teollisuutta, raja-asioita koskevia aineistoja) ja tietokantoja säilyttävät museot, kirjastot sekä yliopistot on erotettu omaksi osiokseen.

Museot
Yliopistot
Kirjastot


Tietokantaan lisätään jatkuvasti uutta tietoa Kansallisarkison arkistoyhtestyöstä, Venäjän arkistoista saaduista Suomen historiaa koskevista aineistoista, jotka ovat tutkijoiden käytettävissä myös digitaalisina kopioina arkistolaitoksen Digitaaliarkiston sisäverkon kautta tutkijasaleissa.

Suomen Kansallisarkisto ja arkistoyhteistyö

Kansallisarkiston toimipiste Mikkelissä